Ezels

Ezels 2012Op tweede Pinksterdag, in de Weidefeestentent

“Ezels 50 jaar Festival”

Over een Boerenkapel werd gesproken sinds eind jaren 50. Sjaon van Hassel begon in 1963 al met het schrijven van muziek voor zo’n kapel. In een boekje stonden nummers als, “Tirolerhoed”, “Rheinlandmädel”, “Rosamunde” . Sjaon nodigde een groep muzikanten uit voor de repetities die omstreeks mei 1964 begonnen. Nog in het najaar 1964 volgden de eerste optredens. Tijdens Carnaval 1965 speelde de Boerenkapel als hofkapel in Ginneken . Een dag later maakte ze de eerste rondgang langs de Achtmaalse Horeca en kwam later op de middag ter sprake “Hoe willen we eigenlijk heten “Nou” zei Nellie van Sjaon van Hassel “Ik noem jullie toch altijd al “Ezels” en ik vind dat dat maar zo moet blijven” Zo kwam dus de naam “De Ezels” tot stand. In 1967 waren de Ezels Hofkapel bij de Aopelaanders in Rijsbergen. Begin 1967 speelden ze een belangrijke rol bij de totstandkoming van de “Nood tot Noot” actie waaruit de eerste Weidefeesten voortkwamen. De Carnavalsmiddag langs de Achtmaalse horeca werd erin gehouden en werd vanaf 1968 aangevuld om “carnaval voor de kinderen in Achtmaal” te realiseren. In de jaren 68, 69, 70 speelden de Ezels ook in de grote carnavals optocht van Roosendaal en voor het “halfvastenbal” van Rotor in Zundert .

In januari 1971 kwam “Carnaval Agmaol” tot stand en in februari 1971 trok de eerste kinderoptocht door Achtmaal. Toen werden “de Ezels” actief als “Hofkapel van de Goudpoepers”. En nu, (al 44 jaar dus) zijn de Ezels dat nog steeds. Als eerste muzikaal leider schreef Sjaon van Hassel zelf veel muziek voor de Ezels . “Zak ’s lekker door” “Geef mij de liefde en de gein” en “Bij ons staat op de keukendeur” waren toen de carnavalsnummers. Kees Boden en Ad Boden zwaaiden beiden vanaf 1969 tot 2013 ieder 22 jaar het stokje bij de Ezels en werden in 2013 opgevolgd door Robert Jorissen. In 1974 schreef Sjaon het Agmaols Carnavalslied “Ut Gao wir deur di jaor, ut ies wir vur mekaor” en met zang van het nog piepjonge “Agmaols Cabaret” vond de opname plaats in “Heist op den Berg” in Belgie. Ter gelegenheid van 40 jaar Ezels in 2004 werd in Zaal den Thuur een live-CD-opname gemaakt, met nummers als “Jan Klaassen de trompetter”, “Pikketanussie” en “Non Non” . De laatste jaren schrijft Rolf Rombouts, de muziek voor de Ezels. Jan van der Kloot begon als voorzitter van de Ezels en werd in 1992 opgevolgd door Jack Jacobs.

Het motto was en is “spelen met plezier” en daarbij is steeds positief dat de Ezels hun eigen inbreng kunnen behouden en vooral plezier kunnen blijven beleven aan het zelf muziek maken. Door zuinig om te gaan met de financiën kon ook regelmatig een reisje worden ondernomen voor de Ezels en hun aanhang. Hoogtepunten in het 50 jarig bestaan van de Ezels zijn de vieringen van de jubilea in 1989 en in 2004 , het vissen op de Oosterschelde bij Tholen, de Kroegentocht in Antwerpen en een weekend verblijf met Hap en Stap arrangement in Den Bosch.

Als de voortekenen niet bedriegen wordt er op 2e Pinksterdag in de tent van de Weidefeesten een spetterend Kapellenfestival georganiseerd met deelname van diverse Muziekkapellen uit de omtrek.
Ter afsluiting van deze middag bieden de “Gouwe Ezels” hun gasten een optreden aan van amusementsorkest “CANVAS! Rockin’ Hoempa”


Comments are closed.

Terug naar boven ↑